Det där med hållbarhet och återanvändning vad gäller kläder skor möbler och heminredning tex är egentligen helt fantastiskt att kunna eftersträva. Ju äldre jag blir, blir jag mer och mer fantast av det tänket. Och då ska ni veta att jaghar med mig från barnsben tänket av att nytt är bäst! Har du nån gång kikat i din garderob- hur mycket hänger där som inte används och som skulle kunna användas av någon annan än dig?

Jag måste säga att jag är en stor fan idag av köp/sälj och bortskänkes sidor som finns. I begynnelsen av att ha min första dator hemmavid- ja ni förstår att det är en del årsedan. Då handlade jag och sålde på blocket. Jag kommer ihåg prylar som vitrinskåp, utdragssäng och tvillingsulky som köptes och sedan när vi använt färdigt såldes igen.
Idag är jag mer aktiv på köp och sälj grupper på favebook inom mitt närområde. Det blir så enkelt då att lika väl hämta en köpt vara som att lämna ut. Men också Tradera har nu vunnit mitt hjärta. Jag har en väninna som alltid är såååå snyggt klädd och som handlar det mesta just på Tradera. Och då ska ni veta att det är kläder av hög klass och fina märken som hon går klädd i. Dock har hon nästan inte betalat någonting för dessa exclusiva plagg och skor.

Nyfiken som jag är testade jag genom att registrera mig på Tradera för ett tag sedan- kikade på tänkbara produkter som jag var ute efter och gjorde en minneslista. Prövade att delta i några auktioner, men vann dem inte. Några var jag helt övertygad om att jag skulle vinna- dock så där fem i tolv rasslade auktionern till med bud långt över mina maxbud, så det blev inga varor till mig.

  

Men så i förra veckan så var det min tur och jag rådde iland en auktion. Nervöst- swishade jag över pengarna och undrade hur detta skulle fungera. Kände mig iallafall trygg i att jag fick ett trevligt mail ifrån säljaren. Skrattade gott åt hur hon beskrev hur hon hade paketerat min auktionsvinst. 

Och så igår så kom sms från schenker att mitt paket fanns att hämta på närbutiken. Så spänd hämtade jag det väl inplastade paketet. Jag öppnade och blev alldes utomordentligt nöjd- Så här har ni dem nu- mina alldeles egna nyinköpta Dr Martins i nyskick!! Så nöjd jag är och de lever definitivt upp till säljarens beskrivning och jag är så tacksam och glad över detta! Genom detta köp har Tradera nu fått sig en ny fan och min minneslista där är fylld med fina varor och pågående auktioner. 

Varför ska man då handla begagnat? Jo dels är det ju ekonomi i det hela och möjlighet att köpa kläder, skor och andra ting till avsevärt reducerade priser- men också ett stort led i ett hållbart samhälle. Alltså många av oss lever i ett överflöd med en mängd olika prylar som bara står och som inte används- Är det status? 

Jag har själv fått öva mig i att gallra ur- det där arvet att befästa minnen i fysiska ting har gjort det mycket svårt för mig att gallra ur. Men skam den som ger sig- och numera är jag en fena på att gå igenom hem och skåp och rensa! Så tacksam för detta! Herre gud - att spara för sämre tider gjorde man under första och andra världskriget och inget avdera som jag har upplevt. Det arvet behöver jag inte föra vidare längre!

Ni ser man ska våga pröva nytt- det kan bli så bra! Att leva kvar i resterna av det gamla och inte våga pröva nya vägar är såå tokigt- de nya vägarna vet du ju aldrig hur de kommer att sluta? 

Nu ska jag möta våren i mina nya Dr Martins. De är bekväma, och passar perfekt för långa promenader på nya vägar , långt bort från kyliga vindar.

Tradera - HÄR

 Kram A.