Den längsta fredagen av dem alla- långfredagen. Jo, så var fallet när jag var barn. Jag kan enkelt komma ihåg att även upp i tonåren så var denna fredagen på någos sätt så mycket längre i tid än alla andra fredagar och dagar. I min värld tråkiga tv program och ingenting var öppet.

Sen fick jag barn, 1992 på just självaste långfredagen- och eftersom födseln var redan strax innan kl.11 på förmiddagen så blev inte den väntan och dagen i känlsa längre än alla andra dagar, även om affärer och annat fortfarande inte var öppet! Resten av dagen hade jag ju en fin dotter att skåda.

 

Vad har sen hänt på dessa 26 år? Jo denna den långa fredagen är som vilken annan dag som helst. En extra skön ledighetsdag för många. Men också jobbar fler och fler yrkeskårer denna dag också.

Själv jobbar jag fram till eftermiddagen och går först då på riktig påskledighet. Denna långa freagen blir i år alltså delat på två för mig. Och längden på dagen påverkas till att blir mer vanlig än längre än någon annan dag för mig.

Inom handeln så är dagen idag säkerligen som vilken annan jobbdag som helst- de större varuhusen kör öppet och staden är full av arbetande affärsbiträden.  Denna långa fredagen har sen min dotters födelse blivit en vanlig fredag. Dock ingår den i påskhelgen som är den längsta sammanhängande helgledigheten för en hel del fortfarande. Dock mer levande än lång och tråkig som när jag var barn.

Frågan är om vi egentligen behöver öppet på allt 7 dagar per vecka 24 timmar om året när även internet når oss dygnet runt numera. Själv klickade jag hem ytterligare en fin sametskudde fem i tolv igår kväll. För mig mer avslappnad handel än att springa runt i affärer oavsett det är långfredag eller ej.

Hur tror du att det skulle vara om vi backade tillbaks något- Lät affärer restauranger och annat hålla stängt vid röda dagar som denna? Hur skulle det påverka oss?

Jag tänker att extra ledighetsdagar att komma ikapp med eftersläpande markservice, skolarbete och tid för att umgås, kanske skulle göra gott. För visst har du också hört eller själv sagt att du inte har tid..

Såklart att långfredagen 1992 förändrade historien - iallafall för mig som mamma..

Nix, jobb några timmar till sen och vi får se om långfredagen blir tillvaratagande för tonåringar att göra det de ska istället för tvärtom.. 

Kram A.