Tidig morgon i singelmammans hem. Morgontrötta är vi allihopa. Iallafall jag och mina tonåringar. Kan det ha att göra med att sommarkvällen vill tas tillvara så länge som möjligt och att vi i generna är sk nattugglor?

Jag jobbar bäst på natten. Det har alltid varit så. Under skoltiden pluggade jag som bäst nattetid. Storstädning efter midnatt och jag är mer effektiv än innan. Textskrivandet, tja- just nattetid kläcks och skrivs det mer texter än annars i min skrivarlya.

Allt detta till trots, så har jag ändå hört människor säga till mig att INGEN är nattuggla egentligen och att rutiner och struktur skapar att kunna få effektivitet på mornar och tidig sänggång. 

För mig blir funderaren om jag verkligen vill och måste leva rutinmässigt i åtta till fem cirkeln, Herregud jag är över 50 år. Min känsla av vad som är bäst för mig är ju precis lika viktig och RÄTT som någon annans känsla, eller hur?

Flera gånger om, har jag hamnat i detta virrevarvet av att jag tappat mig själv och istället trott att någon annans världskarta skulle vara mer rätt för mig. Så dumt! Ingen anna än jag vet ju bättre för mig själv!

Fortfarande är inte allt klart inför morgondagens konfirmation, men med god hjälp av en fantastisk tonåring och mamma börjar "att göra listan" betas av och hemmet se finfint ut. Så klart natten togs tillvara, vilket känns skönt. En balja kaffe strax och jag ska också ta tillvara dagen.

 
Sommardukning i syrenlila toner!

Har du tänkt på hur mycket kraft det finns i en singelmamma. Kan vara svårt att tänka till på om du aldrig levt som en. En singelmamma fixar oftast det som två föräldrar annars fixar ihop. Ändå finns det ingen föräder som är så bedömd som just än singelmamma. När ingenting och allting inte alltid är bra ligger det ofta på singelmmamans ansvar i andras ögon. Den för barnen avsaknade fadern är den sanne hjälten som sätts på pedistal utan prestation. Märkligt, men tyvärr en så verklig vardag för många. Alla singelmammor är heroes för mig! Utan städhjälp utan trädgårdskötare utan ekonomiska medel till att handla färdigköpt eller unna sig middag på restaurang. Och ändå tar de tillvara natt som dag till att fixa trixa för barmnaskaran lång. Så bra som möjligt med de verktyg som finns, det är singelmaman expert på! 

När berömde du en singelmamma senast?

Nu väntar kaffebaljan och en kvarts reflektonstid- sen kör vi igen- dagen och jag! 

 Kram A.