Tredje oktober. En speciell dag under hela min uppväxt. En kalas dag eller iallafall kalas på någon av dagens anslutande heldagar. Jag backar 105 år tillbaks i tiden då dagens jubelar föddes- Den 3 oktober 1913 såg min mormor Harriet Viola Theresia Eng/Johansson dagens ljus. En unge bland alla andra arbetarungar i stora syskonskaror på den tiden. Hur hennes födelsedagar firades bland alla syskon i arbetarkvarteren har jag ingen aning om. Men under mina år så bjöds det alltid till kaffekalas för firande av hennes dag! Petersens Casablanka tårta stod i centrum på bordet. Petersen var ett av Lerums två konditori under min uppväxt, mamma jobbade i det andra.

Just Casablanka tårtan var min och mormors stora favorit vad gällde tårtor! Och ifall om det skulle komma fler än väntat beställdes alltid en liten tårta till av någon annan sort. Mormors gener- Att alltid ta till lite extra ifall om att. Lika väl som hon alltid delade på det som fanns när det kom spontanbesök. Frågan är hur många hon ibland fick potatisarna och söndagssteken att räcka till. 

Jag kommer ihåg när jag i slutet på 80-talet fått min första jobb på försäkringskassan. En lättnande suck hos mormor: "Nu har det löst sig för dig också, Annie" var hennes ord.
Fast jobb hos staten och inte ens fyllda tjugo år. Det gjorde mormor stolt. Lika stolt som hon var över min äldsta kusin som hade skaffat sig uniformer med gudknappar i både militären och genom polisutbildning. För mormors arbetargener var detta på sitt sätt lycka och stolheten lyste i mormor över oss.

Ibland kom mormor överraskandes till min arbetsplats och gav mig en räkbagett inhandladd på smörgåsbutiken bredvid. Hon visste att jag älskade dessa bagetter. 

Jag funderar emellanåt på vad mormor hade tyckt eller tycker uppifrån sin himmel om dagen vi numera lever i. Internet sladdlösa telefoner datorer och Kalabaliken i politiken- mormor som stod för sina arbetarrötter och gick med stolthet och röstade rött och finklädd när det var va- Jag tror att hon hade funderat oroligt på sängkanten på kvällarna.

4 barn, 11 barnbarn 19 barnbarnsbarn och 6 barnbarnsbarnsbarn, alla  bär vi säkerligen på en och annan gen från min mormor! En del synliga och en del mindre synliga. Visst är det häftigt? Och tänk vilken samling vi vore runt mormors bord!

Givmildheten, den öppna dörren, inget dömmande och inget skämtande på annans nbekostnad- mormors styrkor och goda arv att föra vidare för oss alla. 

Glad mormor och barnbarnsbarn- med en gemnsam nämnare - Theresia!

Fyra generationer 1992

"Tösen" var mormors tilltalsnamn på min förstfödda. Mormor var i början inget fan av mina "ålderdomliaga" namn på mina tjejer- men stolt över dem och mig. Och med det mjuknade inställningen till mina namnval.

 

En tradition att besöka gamlamormor som påskkärring och lucia 

 

Ni ser- mormor vinkar glatt i sin himmel solbränd och glad över gästerna kring kaffebordet!

Idag finns varken Petersens bageri eller mormor kvar. Däremot tror jag bestämt att det dukas upp till en kaffebord utan dess likhet i hennes himmel. Moster Astrid, Moster Elsa, Moster Majken, Thomas, Marianne, Tant Magda, Farbror Anders, Tant Eira Fabror Kaleb, Margreth, morfar och säkerligen några till som jag i stunden inte kommer på. Alla sitter de runt mormors uppdukade kaffebord och pratar i mun på varndra, med en ljudnivå som väcker de sovande. För sådana var mormors födelsedagskalas mycket prat av högljydda röster. Finaste kaffeservisen och broderad duk gör bordet extra fint. Så klart är duken broderad av mormor själv. En av hennes tidigt broderade dukar finns i mitt förvar och tas fram på födelsdagar här. Ytterligare en mormorstradition! Det där med att brodera både dukar och tavlor- det kunde mormor! 

Så grattis i din himmel idag, fina mormor- 105 år- wow! Under mina år såg du näst intill likadan ut och det gör du idag också är jag övertygad om. Nylagt hår gör att lockarna ramar in ditt runda ansikte ihop med glasögonen. Finaste blommiga klänningen är på och du står med kaffekiteln och kokar kaffet till gästerna. Kokkaffe med kittel och avhäld sump- det var ett måste för dig och det serverar du idag också är jag säker på. Njut av dagen och alla fina gäster vid ditt bord!

Hipp hurra och grattis på dim dag!

Kram A.