En gång kanske det hette vanligt hyvs. Vad jag menar är att min upplevelse är att den goda tonen och respekten för medmänniskorna runt omkring det egna egot inte respekteras som de gjorde för.

Varför kan man undra?

Jag tänker att lika väl vuxna som dagens tonåringar behöver öva på värde ord som ansvar och respekt. Ansvar över sig själv och att uppträda hövligt mot likaväl sig själv som att ha ansvar över sitt uppförande mot medmänniskor.
Respekt- att respektera värdet i sin egna person och inte nedvärdera den genom uppmärksamma en dålig attityd till sig själv. Och att också respektera sin möjlighet till att alltid kunna nå full livspotential genom att alltid, alltid göra sitt bästa.! "Respektera flera mera"- ökad kunskap och förståelse för värdet av alla människors olikheter. Att respktera en äldre människa som levt längre än man själv och därmed hunnit med mer av livets visdomar. Helt enkelt att inge respekt för alla människor inkluderat oss själva.

Vänlighetens charm. Ja jag tycker det är charmigt med vänighet. Vänlighet är en klokskap! Enkelt borde vara att fråga sig varför man istället väljer ett ovänligt spår mot sig själv eller någon annan. En vänlig själv får alltid, alltid något gott tillbaka. Det kallas karma. En ovänlig själ kan slita hårt hela livet utan att få något gott. Valet är vårt egna!

I hjälpsamhetens tecken. Att göra något gott för någon annan utan förväntan att få tillbaks. Att erbjuda sin hjälp till någon som inte kan lika bra som man själv. En hjälsam människa har alltid en utsträckt hand.. Ändå är min upplevelse att ohjälpsamheten ökar. Hur många unga har idag med sig från barnsben att hålla upp dörren för en annan människa, resa sig för en äldre person som är mer behov av sittplats osv? Var och en sköter sitt och skiter i andra är mer den melodi som jag ser i samhället idag. Vad ser du?

Den goda tilltalstonen till en annan människa borde vara en ren självklarhet. Ett hjärtligt gott tonläge utan dålig klang eller fula icke rumsrena ord, ska såklart vara självklart att prata i och att ta emot som lyssnare. Skrikande fula ord är att prata i dåligt tonläge, och illa lika väl för egot som för mottagare.

Binder vi samman orden ansvar respekt vänlighet hjälpsamhet och god ton så får vi mer kärlek och öppenhet till och från varandra. Klimatet hemma, i skolor, på arbetsplatser och ute i samhället behöver den värmen som kommer av detta.

 

Det finns alltid en god intuition bakom allt handlande och jag är övertygad om att personen bakom likaväl som framför orden och handlandet alltid mår bättre av att öva det goda än tvärtom.

Tips på övningar för godare livspotential:

Övning 1: Tänk tre goda saker om varje mötare du möter idagen

Övning 2: Vare gång du tänker en mindre bra tanke om dig själv eller någon annan -byt ut den mot en god tanke istället

Övning 3: Skicka 1-3 sms om dagen med någott gott och uppskattande till någon behövande. ( Alla männsikor behöver dem- även en värsta fiende..)

Övning 4: Säg något trevligt, vänligt och uppskattande till någon som du inte brukar pratar med annars. ( kassörskan, brevbäraren, grannen, den tysta kollegan mfl)

Ser och hör vi varandra godare blir vi också självare godare och likaså livet- detta oavsett vi är tonåringar eller vuxna.

Det man vill det gör man så när börjar du öva?

Kram A.