Nu står vi här med två för oss viktiga val denna vår. Den ena ska välja gymnasium och den andra ska efter en termin i gymnasiet välja inriktning.

Vad att välja och föräldrarnas roll?

Jag tror på att vara ett bollplank som mamma vad gäller studievalen. Mina tjejer är olika individer, har olika sätt och takt att studera. Ingen bättre eller sämre än den andra. Och jag tänker att grundförutsättningen för gymnasiet är att ha 3 kul år. Alltså 3 år där det är roligt att gå till skolan och lära. Kan jag hjälpa till att göra deras val medvetna så att de får till val som främjar trivsel och det roliga, så tror jag att även icke favoritämnen kan få tills som ok att lära.

I går var vi på en sk bikupa där alla lärarna till min gymnast fast samlade och vi kunde gå runt för att få info om hur läget var. Bra arbetssätt då man som förälder får träffa barnets olika lärare. Och nu står hon här framför inriktningsvalet inför årskurs två. Juridik eller ekonomi. Tja- framtidsmässigt hugget som stucket och inget jag har för ögonen. Bollplanksnivån ligger istället på att få till val av ämnen som får henne att utveckla och lära efter sin fulla potential. Ska villigt erkänna att bägga sidor har mycket intressanta ämnen för egen del. Jag har full förståelse att valet inte är lätt- men det måste göras och av henne själv.

Bollplankstips inför två val

Vilka är valen?

Vad är det roligaste med det ena? 

Vad är det roligaste med det andra?

Vad är minst roligast med det ena valet?

Vad är minst roligast med det andra valet?

Hur mycket energi är du själv beredd att sats på det ena eller det andra valet?

Fördelar/nackdelar med valen?

Vi fortsätter samtalen ikväll så att valet blir det bästa och medvetna för henne.

Hela livet är fyllda av val. En del större och mer betydelsefyllda än andra. Men val det gör vi och måste göra hela tiden. Att jobba med medvetenhet tror jag på. Väl medvetna val och valet blir efter den egna personens bästa. Vad gäller studier tror jag definitivt inte på att vi föräldrar går in och bestämmer gymnasie eller utbildning. För vems lyckas skull då? Hade jag bestämt hade jag satt alla fyra på frisörlinjen..  Som guide och bollplank tror jag föräldraansvaret ligger bäst i detta val.

Och som vuxna kan vi alltid utveckla oss själva ännu mer till fler väl medvetna val. Det är att ta ansvar över sig själv och sitt egna liv. Att få till det vi själva vill och stor möjlighet till att slippa att falla i omständigheternas träsk och även det bittra träskmarkerna. Vi har alla en del i det som sker, att göra det medvetet och ansvarsfullt i stället ökar vår egna livspotential.
Tänker att uttalanden i bitterhetens klang har vi fått nog av i media dessa valdagar... 

Kram A.