Du äger i nysläpp och självkänslans färskvara.

jan 18
Skrivet av: Annelie Eng 2019-01-18 07:20

Morgonfunderar här över de mänskliga mekanismerna.

Motsatsen till att gå in i försvar och se andra människors ord som attack och hot- vad är det?

Du säger något exempel i välmening och du ser på lyssnaren att katthåren reser sig, kroppenblir stel och ögonen gnistrar.. och så kommer ordvalet- försvarande i hård tonklang. Du blir förvånad och börjar ursäkta.. Känns senariet igen?

Vad kan vi lära av en sådan situation som den ovan?

  Som talare: Kanske ännu mer inlyssnande så att den mötande personens ömma punkter inte berörs och upplevs påhoppande. Andra ordval.

Som påhoppad.

Vilken känsla uppkommer och vid vilket ämne?

Vad kommer känslan ifrån? Att sova på saken innan agerande sker.

Jag tänker att det måste till otroliga "spänningar" i kroppen till att alltid vara på sin vakt att bli påhoppad. Att gå runt och känna sig attackerad kan aldrig ge någon skön känsla och någont som ligger i den egna personens ansvar att bearbeta och ta tag i om mer välbefinnande önskas. Med små stegande med eget handlingsansvar kan stort i detta ges. 

Eftersom självkänsla och självfötroende är två olika ting tänker jag att just självkänslan behöver en upparbetning.

Egentligen är just det att arbete med sin självkänsla inget konstigt- självkämsla är färskvara som en gräsmatta som alltid behöver gödas och vattnas. Vi alla behöver jobba med den så att inte akilleshälar tar fart.

Jag tipsar om en nyutgåva i februari av Mia Törnbloms "DU ÄGER" En bok som kan vara ett verktyg i att stärka ungdomars självkänsla. Jag ser fram emot nysläppet! 

Förövrigt idag statsministeromröstning  och Sverige håller andan- eller är det skitsamma? Jag tycker att det är spännande. Och jag tycker också att denna nya överenskommelsen kommer bli spännande. Samarbete och nytänk är väl värt att se som spännande istället för att såga det rakt av via spekulationer. Denna sammasättning har inte tidigare upplevts och därav finns heller inget facit- ALLA sågningar som sker via media och de icke medvalda partierna är just spekulationer. Väl värt att tänka på.

Och faktiskt tänker jag, oavsett partiflagga på de som arbetat fram överrenskommelsen- Så klart att det ligger ett tungt och gediget arbete bakom för att komma till stånd i detta. Här ingår partier som tycker och tänker olika men jobbar sig fram emot en gemensam lösning för att få till en lösning. Det är väl ändå kraftfullt?

Att såga människor är alltid enklare än att ta eget ansvar. men vinnaren är alltid det egna handlingsansvaret istället för omständighetrnas träsk.

Välkommen du historiska fredag!

Kram A.

 

 

 


Medvetna val, föräldraansvar och bollplankstips

jan 17
Skrivet av: Annelie Eng 2019-01-17 08:50

Nu står vi här med två för oss viktiga val denna vår. Den ena ska välja gymnasium och den andra ska efter en termin i gymnasiet välja inriktning.

Vad att välja och föräldrarnas roll?

Jag tror på att vara ett bollplank som mamma vad gäller studievalen. Mina tjejer är olika individer, har olika sätt och takt att studera. Ingen bättre eller sämre än den andra. Och jag tänker att grundförutsättningen för gymnasiet är att ha 3 kul år. Alltså 3 år där det är roligt att gå till skolan och lära. Kan jag hjälpa till att göra deras val medvetna så att de får till val som främjar trivsel och det roliga, så tror jag att även icke favoritämnen kan få tills som ok att lära.

I går var vi på en sk bikupa där alla lärarna till min gymnast fast samlade och vi kunde gå runt för att få info om hur läget var. Bra arbetssätt då man som förälder får träffa barnets olika lärare. Och nu står hon här framför inriktningsvalet inför årskurs två. Juridik eller ekonomi. Tja- framtidsmässigt hugget som stucket och inget jag har för ögonen. Bollplanksnivån ligger istället på att få till val av ämnen som får henne att utveckla och lära efter sin fulla potential. Ska villigt erkänna att bägga sidor har mycket intressanta ämnen för egen del. Jag har full förståelse att valet inte är lätt- men det måste göras och av henne själv.

Bollplankstips inför två val

Vilka är valen?

Vad är det roligaste med det ena? 

Vad är det roligaste med det andra?

Vad är minst roligast med det ena valet?

Vad är minst roligast med det andra valet?

Hur mycket energi är du själv beredd att sats på det ena eller det andra valet?

Fördelar/nackdelar med valen?

Vi fortsätter samtalen ikväll så att valet blir det bästa och medvetna för henne.

Hela livet är fyllda av val. En del större och mer betydelsefyllda än andra. Men val det gör vi och måste göra hela tiden. Att jobba med medvetenhet tror jag på. Väl medvetna val och valet blir efter den egna personens bästa. Vad gäller studier tror jag definitivt inte på att vi föräldrar går in och bestämmer gymnasie eller utbildning. För vems lyckas skull då? Hade jag bestämt hade jag satt alla fyra på frisörlinjen..  Som guide och bollplank tror jag föräldraansvaret ligger bäst i detta val.

Och som vuxna kan vi alltid utveckla oss själva ännu mer till fler väl medvetna val. Det är att ta ansvar över sig själv och sitt egna liv. Att få till det vi själva vill och stor möjlighet till att slippa att falla i omständigheternas träsk och även det bittra träskmarkerna. Vi har alla en del i det som sker, att göra det medvetet och ansvarsfullt i stället ökar vår egna livspotential.
Tänker att uttalanden i bitterhetens klang har vi fått nog av i media dessa valdagar... 

Kram A.


Känslan är alltid vår egna och rätt medans handling bör kollas över

jan 16
Skrivet av: Annelie Eng 2019-01-16 07:57

Idag 4 månader efter valet kan vi kanske stå där med en ny statsminister. En statsminister som vi i höstas avsatte.. Tja framtiden vet man inte alltid mycket om..

2018 val lär gå till historien som den mest utdragna i svensk historia. Min förhoppning är att oavsett vilket besked som kommer är att historieböckerna också får oss att minnas ordet samarbete. Att viljan till samarbete har har jobbats för och att tråkiga, fruktansvärda ordval i sociala medier från människor i besvikels läggs undan.

 

Det sista av förra åretbrinner nu ut.. jag accepterar året som det blev, har tagit med mig det bästa in i det nya året och accepterat strtläget för i år. 2019 är ett nytt år med nya ingredienser.

Vi har alla rätt till vår känsla oavsett besvikelse eller glädje- men handlingen i känslotillstånd- tja, den är något som bör checkas innan den sker. Ibland kan det vara väl värt att köra ett varv till i rondellen liksom..

De sista av adventsljusen brinner för fullt. Märkligt nog har det högsta knappt någon låga och det lägsta brinner för fullt... Ibland blir det inte alls som man tänkt får det bli symbol för idag och också ett riktmärke till ordet acceptans för det vi inte kan påverka.

Kram A.


Rätt tänk med eget handlingsansvar och 3 om dagen.

jan 14
Skrivet av: Annelie Eng 2019-01-14 07:11

Rätt tänk vid rätt tillfälle och vi tar oss framåt mer med bravur än utan. Ibland säger vi att det sitter i huvet och den frasen är i mina ögon mer än ett talespråk.

Jag är definitivt ingen morgonpigg själ- har aldrig varit. Tänker jag tankar som drar mig framåt så kommer jag upp tidigt. Tänker jag tvärtom kan jag snooza hur många gånger som helst.

Idag tågar vi in i likaväl en ny måndag som ny vecka. Som alla andra dagar har vi eget handlingsansvar att stoppa in det bästa i dagen som veckan. Tänk till vilken makt vi själva har. Du liksom jag!

Har du gjort en plan. En plan på bästa saker att stoppa in? 3 om dagen är ett tips - som jämnvikt till andra mindre bra saker som du eventuellt måste ta dig för.

Lista, lista, lista allt det där som är det bästa för dig. Små som stora saker. Levande ljus, god middag, äta på restaurang, gå på bio, åka på charterresa, åka på spa, powerwalk, osv

Jag har betat av min första punkt idag- det levande ljuset lyser upp arbetsbordet denna tidiga morgon och gör mig glad. Yes, jag gillar ljuset! Och jag är piggare än utan ljuset tänt. Skulle jag istället fokusera på att datorn är gammal, bordet hemma målat ett saknat papper osv skulle morgonen vara mer mörk än ljus. och så vill jag inte ha det!

Vad jag vill säga med detta inlägg är att det behövs inte alltid jätte ansträngningar för att få till och trivas. Små skillnader kan bli stora skillnader. Ta kommandot eller rodret - tja, kalla det va du vill men begränsa inte dina listor på det bästa du vet. Skriv hellre fler än färre punkter. Ju mer har du att välja på sen. Boka sedan in dina 3 per dag. Olika så klart för olika dagar för annat kan ju också ta din tid.

3 bästa saker om dagen som du själv har stoppat in gör att du är så mycket mindre beroende av att andra stoppar in gott för dig. Gör de det får du bonus. Ja ni förstår säkert tänket.

Nu kör vi!

By the way- ikväll ska jag avsluta dagen med ett kapitel i en god bok. Punkt 2 har jag här i emellan många tinmmar att ta mig för

Kram A.


Avsked, tacksamhet och fokus på dagen av egentid.

jan 12
Skrivet av: Annelie Eng 2019-01-12 11:58

En lugn förmiddag övergår snart till eftermiddag och jag har beakat min egentid. Me, myself and I. Funderat i termerna hur avsked och hejdå påverkar mig. För just avsked har jag aldrig varit en fan av så länge jag kan minnas. Fortfarande tycker jag mer om klangen i hej än hej då. Funderar om det är för att allting är till låns och man vet aldrig när ett avsked är det sista.. Eller kan man emellanåt veta det?

Superglad iallafall över att ha haft min äldsta hemmavid i nästan en vecka. Samtalen diskussionerna har varit många, njutbara och också högt i tak. För vi tycker inte lika i allt, det vore ju mycket märkligt annars eller hur? Vi har heller inte alltid samma uppfattning och upplevelse av historien- inte heller det är konstigt. Upplevelsen är alltid allas vår egen. Samtidigt som jag kan göra igenkännande av mig själv i henne hennes agerande. Vilket kan bli lite märkligt men samtidigt göra mig mycket stolt! Att få möjligheten att "låna in henne i vårt liv denna veckan har gett oss alla så mycket! I wish more of that!

Idag är det tystare här hemma Hon är tillbaka i sitt studieliv. Hon är duktig och jag önskar henne fantastiskt mycket lycka till de sista månaderna av utbildningen! Precis som sina systrar är hon helt fantastisk, säger jag som stolt mamma! Men hon är hjälpsam mot sina systrar och har fixat och peppat i rätt riktning! Mer av henne i vårt liv framöver önskas!

Vilket team de är Systrarna E.! Så många likheter men också olikheter som kompliterar varandra så väl. Systraskap med kärlek.

Åren emellan en stora syster och lillasyster kan med tiden växa ikapp och samtalen är idag så kloka peppande och förstående.

Så var det tomt här hemma idag. Lyssnar jag efter tystheten skulle den kunna göra mig dum i huvudet. Att ha alla fyra hemma till tomt hus är kontrast. Väljer att hålla fokus på tacksamheten över att ha tid till att kunna beaka mig själv, haft en vecka med min stora i fokus, närheten till den näst äldsta och ha de två minsta så tätt här hemmavid större delen av månadens dagar. Fantastisk tacksamhet över denna kombo!

Så var det detta med avskedsfunderingarna. Kan fortfarande gärna hoppa avsked. Fast igår var jag på en oerhört fin, vacker och berörande begravning som jag är så tacksam över att jag deltog på. Ett mycket fint avsked. Och mormor har fått duka upp kaffebordet med ytterligare en kopp. Tänk så många goda samtal som nu sker runt mormors bord i hennes himmel.

Och genast kom funderingarna in på det där avskedet som sker när hoppet är ute och relationen lever vidare på ett helt annat sätt. Men den funderingen kommer i ett annat inlägg, för relationer tar inte slut fast att det är slut.
Eller hur? 
Nu är det dagen idag och jag själv i fokus.

kram A.


Nytt år, nytt tänk för smartare ekonomi tillsammans med Lendify

jan 11
Skrivet av: Annelie Eng 2019-01-11 10:10
(Betalt samarbete med Lendify)

Godmorgon sköna vardag och låååånga januari. Tja, här har det varit ledigt och vi har först idag startat upp vardagen och arbetsrelaterade åtaganden på riktigt. Ändå känns det som om vi komit mycket längre in i januari och det nya året än vad vi har. Märkligt när vi har över 3 veckor kvar i denna lånnga mörka månad..

   

Jag kan enkelt förstå att en del människor som tex köpt över sina tillgångar till jul tycker att januari är ännu mörkare och längre än vad den är. Det där med ekonomi är en viktig del i välbefinnandet och också värt att hålla koll på och se över. Så här kommer ett hett tips:
Via Lendify får kunderna tillsammans en smartare ekonomi än när lån eller investering görs via bank. Bättre villkor för låntagare och bättre avkastning för investerare. Visst låter det suveränt så här i början på ett nytt år för att få till bästa ekonomi framöver?
Man kan säga att Lendify erbjuder en marknadsplats för lån mellan privatpersoner och att man tagit bort alla mellanhänder. Modernt tänk att alla tjänar på det och får en smartare ekonomi tillsammans helt enkelt. Suveränt tänk. tycker jag!
Du kan alltså som låntagare samla likaväl lån som krediter på samma ställe. Med låg ränta kan man både snabbt och säkert ta ett lån hos Lendify. Tänkvärt är att deras kunder i snitt har sparat 1950kr/månad på att samla lånen hos dem! Genom ett poängsystem kan också kunderna beönas med ränterabatt om de betalar dina räkningar i tid varje månad.
 

   


Ytterligare fördel med detta nytänk hos Lendify är att du kan vara din egna bank genom att investera i de lån som andra människor lånar. Ja, du läser rätt! Du som privatperson kan alltså ta del av detta och få räntan till dig. Oh la la!!Nytänkande och hett, som jag för egen del är intresserad av att ta del av!

Behöver jag framöver låna pengar framöver vet jag genom detta samarbete definitivt vart jag ska vända mig. Hoppas att jag väckt din nyfikenhet också och kanske kan "denna tårtbit" bli ett led till godare ekonomi även för dig.
Nu kör vi dagen och betar av ytterligare en januari dag.
Kram A.

Äntligen fredag en av de bästa dagarna! Förhållningssätt.

jan 11
Skrivet av: Annelie Eng 2019-01-11 08:32

Såklart ingen nyhet att veckan har sju dagar med lika många veckonamn.
Frågan är mest bara hur vi förhåller oss till dem?
"Fredag hela veckan" är en glädjande fras.
Vad skulle det innebära egentligen om alla veckans dagar hette fredag?
Inte ett smak! Det är naturligtvis inte veckodagsnamnet som gör dagen. Det är vi själva.

Jag tror på att stoppa in det bästa innehållet så ofta och så länge som möjligt på sina dagar. Detta oavsett veckodagsnamnet! Så doser av välbefinnande och njutningar varje dag och eget ansvar av att stoppa in det. Fast såklart ligger också en nypa realism att ta till också. Kanske inte någon har världens roligaste arbete- men inkomst behövs , räkningar som ska betalas osv. Förhöj då det tråkiga i den mån du kan tills du har hittat ett annat arbete. Allt är inte roligt jämnt men förhållningsättet hur vi bemöter allt och inget är avgörande för att skapa välbefinnande hela veckan. Mot jämn balans helt enkelt!

Njutning att ha min sköna gröna hemmavid i soffan kväll efter kväll. Såklart att jag skulle vilja stoppa världen utanför som också dra i hennes uppmärksamhet.. Här och nu och hon är hemma!

Vi behöver det så väl både hon och vi, och jag kan redan se fram emot en ny vecka i framtiden där hon rullar in med sina pinaler. Sena kvällar i samtal om dåtid som nutid. Inte alltid överrens men så är livet och historien- vi uppfattar den olika. Men har alla lika rätt till den!
Hon är min dotter och hon är tjejernas stora syster klok vacker och full av mina gener! Njutning! 

"Fredag hela veckan- kan såklart has för en mantra och påminnelse för att just stoppa in njutningarna så att jämnvikt skapas. 

Eget handlingsansvar! A och O! Never ever forget that!

Själv blandar jag dagen idag med livets blandning. 3 njutningar finns planerade innan dagen går mot sitt slut. 

"Fredag hela veckan"

Kram A.


Hur att få till det jag vill och kan och prinsessan på ärten speglar mig själv.

jan 09
Skrivet av: Annelie Eng 2019-01-9 08:47

Konstigt det där hur enkelt det kan vara att vända på sitt dygn. Jag är definitivt inte sömnmässigt i hamn för vardagslivet. Men så är vardagen inte riktigt här ännu. Den vuxna dotterns gästande ger enkelt extra vakna timmar i soffan med samtal o tv tittande. Mysigt!

I nuet sover hon sin prinsesssömn tonåringarna har swisat till skolan. Själv funderar jag på om kylan har en egentlig dragningskraft för stegande idag..?!

Dagen annars innebär några punkter mer viktiga än andra att ta tag i idag.

Hur gör ni för att inte glömma av och för att få till de där viktiga punkterna varje dag?

 Jag skrivar upp punkt 1-6 varje dag i min almanacka. Fler är lönlöst då blir liksom inga gjorda. Men just att ha en gammal hederlig manuell almanacka och penna ger mer effektivitet för mig i det jag vill få till. På det viset startar jag upp varje dag med en halvliter citronvatten varje dag samt att jag får till tråkiga uppgifter som att byta patroner i skrivaren osv. Känslan är superskön när jag bockar mina gjorda punkter varje dag. Vid 5 gjorda kan jag också strecha mig så att jag får till den sista också. Därefter ger jag mig ledigt! = belöning!

Utan punkter tappar jag enkelt mitt fokus. Och jag vill hålla fokus.

Under 2019 hålls också mitt fokus på min egna kommunicering med mig själv. 

Hur bekräftar jag mig själv?

Hur belönar jag mig själv?

Vilka ord använder jag till mig själv i mitt tänk?

Hur uppanar jag mig själv till att göra det jag vill och kan?

Här finns en grund och det är att minska negationer och INTE.. 

2019 års mål är att fokusera på till och att göra istället för om och inte göra. Men det kräver som sagt sitt fokus. Att byta ut invant kommuniceringsmönser kräver sin övning. Tror dock att det är mycket som gör gott i att utveckla sitt kommunicerande.

 

Så nu tänker jag att det är dags att få till stegandet utomhus medans prinsessan på ärten sover vidare. Kan ju väcka henne med frukost sen. Det är ju så mysigt att ha henne hemma! Och det är också lätt att bli bortskämd av hennes goda veganska matlagning. Och oj vad jag kan känna igen ig i henne- allså det där med arv är spännande hon liksom har mig i sig på både gott och ont .. men sen gör hon om det på sitt egna lilla vis. Så är det nog för oss alla . Spännande dock att kunna spegla sig själv och likheter och olikheter på alla fyra döttrarna.

Nu är det ut i kylan!

 Kram A.Annelie Eng

Annelie Eng

Födelsedag:
6 mars

Civilstånd:

Tonårsmamma

Bor:
I Lerum

Gör:
Bloggare/Coach/Innovationsinspiratör

  
Bloggar om:
Annelie´s blogg är en livsstilsblogg om livet som 50 årig kvinna mitt i livet, entreprenör/ nätverkare & singelmamma. Nytänkande och innovation genomsyrar liksom möjlighetstänk. Där en bekvämare roligare och njutningsfullare vardag & fest ligger i fokus. Helt enkelt godare livskvalité. Hur får man tid, ekonomi & bekvämligheter att gå ihop med att alltid ha den goda känslan med?

Meriter: Utsedd till Årets nätverkare 2013 på Entreprenörsgalan i Lerum, 2:a i tävlingen toppbloggare 2012

Kontakt:

annelie@annelieeng.se

Tourn

Arkiv

Calendar

<<  januari 2019  >>
tiontofr
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

View posts in large calendar