Det är morgon. Måndag morgon. Ny vecka och kaffet doftar tidigt i köksregionen. Jag är fortfaranden berörd och omtumlad av det jag sett och läst den här helgen om den fysiska och psykiska misshandeln som sångerskan Josefin Nilsson fick ta emot. Misshandel som sakta men säkert bröt ner hennes kropp och inre mot en alltför tidig död.

Jag tillhör skaran som lyssnat på Josefins musik, sett henne i Adam & Eva och aldrig vetat eller hört om det hon genomled. Dokumentäre vänder liksom upp och ner och ner och upp på att män med kvinnohat finns överallt. Sen många år tillbaks. Lika väl som människor som blundar, är tysta och inte lägger sig i! Så skrämmande, men också måste hjärnan ta in och förstå att det är så och har hänt.

Så omtumlande det då blir med drev av människor som tar ton i denna viktiga fråga och med ansvarskänsla och ställningstagande mod och kraft skakar tag i hela huvfudstadstystnaden så att detta elände uppmärksammas på nyhetsmorgon för andra morgonen irad!

Civilkurage och att ta ställning- tja det behlvs övning av detta i alla samhälsklasser, i alla åldrar, i småstads som i hufvudstadens fina arena. 

Vad är det som gör att att vi människor fegar i att ta ställning, att vi lägger locket på när det väl gäller?
Är det i grund och botten en rädsla i att inte själva bli älskade?
Sjukt är det i alla fall och övning till att vara modig att våga behövs!

Ute syns knopparna fler och fler och jag vet att de tillsamman kommer bilda finaste blomsterprakten på buskarna om ett tag. Tillsammans är de så vackra i alla sina färger och ger så kraft och styrka. Ju fler de blir. Det är vackert ute nu!

Precis så vackert är kraften i vad som på bara ett par dygn har kommit av Josefin Nilssons historia, gen om dokumentären på svt play. Hennes anhöriga får aldrig tillbaks sin nära, vi kan aldrig mer lysnna till henne live. Men vi kan tillsammans ta ställning och aldrig låta henns röst eller historia tystna.

 

Precis så vackert är kraften i vad som på bara ett par dygn har kommit av Josefin Nilssons historia, gen om dokumentären på svt play. Hennes anhöriga får aldrig tillbaks sin nära, vi kan aldrig mer lysnna till henne live. Men vi kan tillsammans ta ställning och aldrig låta henns röst eller historia tystna.

 

En av Sveriges bästa manliga skådespelare Alexander Karim går i bräschen i det som behövs - starkt, modigt och kraftfullt. Han gör det som ingen inte tidigare gjorts i hufvudstadedns ståtliga teaterscens korridorer. Civilkurage! Det kan vi alla följa efter!!

Länkar till hans pressmeddelande- LÄS DET! HÄR

Den där teaterscenen i Stockholm, tja dess ledning har nog ett och annat att ta igen vad gäller ställningstagande. Och kriterier för fortsatt anställning! Och förövaren, den manlige skådespelaren som har skyddats av tystanad behöver lärdom om konsekvensagerande. Jag såg en intervju med honom från 2017 angående metoo, tror det var expressen... Herre gud!

Det bästa med nuet-knopparna helgens kraftfullhet och modiga mäns ställningstagande ger sånt hopp till att varken du, jag, dina, mina eller andras döttrar, väninnor ska bli utsatt eller få fortsätta utsättas av det fruktansvaärda som tog Josefins liv.

Fram för modiga män mod och ställningstagande!

Kram A.