Så var vi mitt i det igen. Det där lovet som delar höstterminen och kanske även Sveriges befolkning i två delar. Innan höstlovet och efter höstlovet. Så mycket som under första veckorna under höstterminen som riktas mot att blir klart just innan livet. Efter höstlovet tar vi sen nya tag har öna fram till jul på oss att lösa efterhöstlovssakerna. Befolkningsmässigt har vi de som reser i väg på en semesterresa höstlovet och de som inte gör det. Att resa iväg på en semesterresa kostar oftast mer under just skollov, så jag tänker att de som inte har råd att åka iväg på semesterresa annars, åker knappast iväg på höstlovet heller. De hamnar alltså på ena sidan. På motsatta sidan hamnar de som reser iväg med ungarna på en schartertripp med ungarna på just höstlovet. Inget märkvärdigt egentligen, de reser iväg på resor med barn och utan barn på andra lov också. Det är i dessa funderingar jag nu är och också något fundersam och kluven. Höstlovet har bytt namn till läslov. Varför? Läses det mer på detta lovet ? Jag tror inte det. De semesterfirande familjerna har annat att göra under semestern än just läsa. Kanske de hemmavarande familjerna greppar böckerna mer än annars? Nix, jag tror inte det heller. Jag tror att fler enastående ensamstående mammor än jag jobbar på under höstlovet också. ( enastående ensamstående pappor också så klart). Det dåliga samvetet för att ungarna är ensamma hemma kollar Netflix o äter panpizza stillas inte av jobbandet. Men är ett måste för att hyra och annat ska betalas. Och nej en veckas ledighet får inte dessa barn att läsa mer heller. På denna sidan skapas istället mer dåligt samvete och oro hos de vuxna över just detta lov och vad barnen ska göra hela dagarna. Jag vet det för jag har varit där. Behöver barn och tonåringar aktiveras bara för att det är lov? Kanske räcker det med netflexserier youtube och sovmornar? Kanske är det viktigare att vuxenvärlden själva åker på sina egna utlandssemestrar- för den varianten finns också. Hur som är jag för att bokläsandet ökar i alla åldrar. Dock undrar jag om det behövs ett helt lov att dela befolkning och skolterminerna i för detta. Lärare tar semester hur som under terminerna och umgängesföräldrar blundar för hur lov påverkar barn när nya familjekonstellationer istället pockar på vuxenresor och vinprovning. Kanske behövs då inte en hel veckas lov heller? Kram A.