Hur många gånger i ditt liv har du funderat över ordet ekonomi?  Och din privata ekonomi? Jag har gjort det ett antal gånger- men så klart jag är snart 50 år så jag har ju haft några år på nacken att göra det..Wink

I ordet ekonomi handlar det också om för mig om ordet sparande. Periodvis genom åren har jag varit en grym sparare och periodvis en grym slösa, som älskat att handla senaste prylar och dyra märkeskläder. Kanske har alla årens funderingar satt sina spår, den senaste tiden har jag - som ni som följer mig här läst i flera inlägg- gjort mig av med MÄNGDER av onödiga ting och krafs som jag samlat genom åren .. Det är aldrig försent att styra om..Smile

Så är det med sparande också- det går alltid att börja spara- börjar man aldrig kan man ju aldrig skaffa sig den där bufferten som man kanske skulle vilja ha. Jag menar - det är mycket naivt att tänka att alla växer upp med välbergade familjer som kan hjälpa till när ekonomin krisar. Eget handlingsansvar är att också se över sina utgiftsposter och sparande- en hundralapp per månad kan verka futtigt- men dock 1200kr / år.. 

Oförutsedda utgifter kan drabba vem som när som- och då kan 1200kr var väl tillhands. Och fungerar det att lägga undan 100kr per månad - trots att du inte hade några pengar att spara av- tja, då kanske du ska stretcha och vidga summan till 150kr ett tag. Fungerar det kan du testa och strecha ytterligare osv.. Även när det gäller sparande tror jag att vi kan mer än vi tror! Och jag lovar - det ger en så god känsla att få ihop den där klumpsumman eller bufferten i sparande- som man inte trodde man hade råd med- en riktig egoboost!

Under mina snart 50 levnadsår har jag definitivt upplevt hårda tider med mycket stram ekonomi och bättre tider med möjlighet till mer utsvävningar. Och jag lovar att en buffert av sparande är inte att förakta. Även om den inte alltid räcker till hela beloppet på den oförutsedda kostnaden som tex vad ett nytt kylskåp skulle kosta om det gamla pang bom går sönder. Så iallafall så känns det ändå gott att ha bidragit med något själv och faktiskt gjort så gott man själv kunnat. Den där extra chipspåsen vid varje handlande gör inte lika gott i längden- och samtidigt kommer den kosta mer där till då chipspåsarna genom åren lagt sig i extra kilon som måste bantas och tränas bort..Wink

Ingen buffert kan också skapa mycket orolighet när tex arbetlöshet knackar på dörren.. Så klart kan vi inte förutsäga allt i våra liv- och jag tror inte pengar isäg gör någon lyckligare- det är vad vi gör med våra pengar som skapar lycka. Tänk om du inte behöver din buffert och du satt den på ett sparkonto- kanske kan du då ta ut ränte intäkten varje år och belöna dig med något fint- vad sägs om det?Smile Det ger också en extra god känsla! Eller varför inte spara lite extra varje månad för att unna dig en resa framöver. .. När jag för 10 tal årsedan sa upp mitt umgänge med cigaretterna och medvetet valde ett rökfritt liv la jag undan 40kr i ett kuvert varje dag.. efter 2 månadare hade jag 2400kr .. efter 4 månader hade jag 4800kr.. efter några månader till åkte jag med mina äldsta tjejer på vår första gemensamma utlandssemester till Kreta- förövrigt ett underbart minne!  

Bild hittad på google

Utan sparandet av dessa ynkla 2 tjugolappar per dag hade vi aldrigt kommit iväg på den resan- de 2 tjugolapparna per dag i "rätt kuvert gjorde att den ensamstående mammansom inte tycktes sig ha råd med något, fick en annan syn på vad smått kan göra stort bara målet och varaktigheten finns.

Och vad gör du då som står där utan bufferten och det oförutsedda i ekonomin inträffar..? Tja, vårdandet av de goda relationerna i familjebandet kanske kan komma upp som en tanke- dock även om de finns så vill alla inte nyttja dem i just en ekonomisk knipa. Ibland kan det kanske också kännas märkligt att redogöra för nära och kära att innan lönen kommer om nån vecka eller två kan jag inte lösa detta oförutsedda som behövs lösas nu. Vissa låneintitut lånar vid första tillfället också ut helt kostnadsfritt en mindre summa pengar en vecka eller två. Kan vara ett bra alternativ. Tips kan som jag nämnt tidigare- kika över vad just du har för "onödiga ting som bara står och samlar damm- byt dem mot pengar. Att låna på bank kan ju ta sin lilla tid- men kan såklart också vara ett alternativ om det rör sig om större belopp. 

Att ta sig en funderare på ekonomin och sitt sparande emellanåt är klokt.


Kram A.