Jag har ju tidigare berättat här på bloggen att jag under många år av mitt liv varit rökare, men att jag för ca 10 årsedan medvetet valde att säga tack och hej till cigarettumgänget. Ett val jag är mycket stolt över, idag!Kiss

 

Varför jag började mitt umgänge med cigaretterna i tidiga tonåren? - Tja, klart att det handlade om osäkerhet och självkänsla även att jag inte förstod det då. Jag kände ju mig på något sätt tryggare, tuffare och modigare med en cigarett i handen. Idag vet jag bättreSmile - jag vet ju nu att min inre trygghetskänsla handlar om mig själv och inte om hurvida jag bär på en cigarett eller inte.

Ansvaret att bygga upp den innersta trygga och modiga känslan har vi alla vårt egna ansvar över. Börjar man som jag med cigaretter så krävs det sen en långa kamp att göra sig av med cigarettumgänget fast att självkänslan har byggts upp- cigaretterna blir ett beroende gift utan dess like som tar sin tid att bryta.

Då tyckte jag det var coolt med en cigg i handen- idag tycker jag det ser oansvarligt ut. Med lite kunskap kan man göra om och göra bättreSmile 

Många tidigare rökare som jag känner har valt att gå från cigaretter till snus. Coolt eller inte coolt- jag vet inte. Dock om jag använder ordet kvinnligt så tycker jag inte att en snusprilla i munnen ser så kvinnligt ut. Detta trots att flera av mina väninnor snusar "kvinnliga små påssnusar".

Alltså det syns där under läppen ändå liksom.

Använder jag ordet manligt så tycker jag förresten inte att det är speciellt manligt att ha en "näve grov lössnus ihoptryckt under överläppen sirplande ner varje gång munnen skrattar eller öppnas- blä! Vad gäller snusande män föredrar jag de som har en liten påssnus gömd under läppen.  

När jag var ung var det knappt någon tjej alls som gick i fällan och blev snusare. Idag är det mer vanligare. Jag hör många som säger sig inte vara beroende utan bara snusar någon gång ibland, men jag tror att snus oavsett lössnus eller påssnus ger samma beroende som cigaretter. Jag tror bara man lurar sig själv genom frasen att inte vara beroende.

Kostnaden för snus är vad gäller likaväl hälsa som pengar mer skonsam än vad cigaretter är.  Det är ju bra om man väljer mellan pest och kolera kan ju snus ha en mer fördel då. Hur mycket pengar mina väninnor lägger på snus / månad har jag ingen koll på alls. Dock ska jag vid tillfälle fråga dem hur de inhandlar sin snus- den dyra enstakaasken i fysisk butik eller om de är smarta nog att köpa billigare över nätet .

Vad som också är bra i det årtionde som vi lever i nu till skillnad mot förr är att det finns nikotinfritt snus!! Jo ni läste rätt! Ett snus väl värt att testa för när man vill gå ifrån nikotinberoende eller vill gå mot en snusfri tillvaro. Låter som ett bra verktygäven om jus snusning varken då eller nu är en last för mig

 

Kram A.