Så är det dax för "bästa" veckan av alla i månaden igen. LÖNEVECKA!! 
Har ni märkt så mycket gladare , lätare och enklare livet tycks vara för många just den sista veckan i månaden när lönen kommer?
Det är under den veckan vi borde ta till vara umgänge med varandra, ha ha. Inget gnäll om pengar då inte. För att inte tala om handelns riktningar mot oss efter den 25:e i månaden. 

För visst har även du fått "specialerbjudanden" av likaväl mer personliga säljare som större kedjor i lönetider? 

 "Jag får vänta tills lönen kommer". "Jag måste betala räkningarna först", meningar jag genom åren har hört mig själv säga till svars vad gäller oförutsägbara utgifter i mitten av månaden. Detta oavsett karaktär på utgiften. Vad jag menar är att utgiften kan ha legat helt i linje med vad jag vill och kan men det har inte funnits några pengar till det mitt emellan två löner.. 
För kritikern skulle det kunna kallas vårslöshet, eller heltokigt sätt att leva, som ensamstående mamma. För många med mig har det aldrig känt så. Bara jag bunkrade upp med mat i kyl och frys så klarade vi oss. Skulle sedan något riktigt akut och oförutsätt inträffa kunde jag alltid låna av mamma..

Genom ovanstående referens var det en självklarhet att tacka ja till att skriva denna texten i samarbete med en privatlånsaktör. Historien tänket och orden är mina egna. 

Idag har jag jobbat fram ett helt annat förhållningsätt vad gäller min ekonomi. Jag ser idag viktighetsgraden av att alltid försöka spara till en buffert, men om man verkligen måste ta ett privatlån en kort period (vilket jag också har referens av genom åren), så är det skönt att det finns aktörer som kan hjälpa till. Tilläger att jag fortfarande tillhör låginkomstagare - men pengar i sig själv inger ingen lycka - det har jag ordat massvis med gånger om här på bloggen. Skillnaden är att jag idag har ett annat förhållningsätt till pengar och oförutsädda utgifter än vad jag haft tidigare. Jag skulle kunna säga att jag har lärt mig "trolla med mina inkomster och utgifter", vilket har gett mig en jämnare och stabilare ekonomi. Känslan är som att samma pengar räcker till mer. Det ni - den känslan är mer att eftersträva än någonting annat!

Under senaste 15 åren har jag varit tonårsförälder och om små barn kostar pengar så kostar större barn ännu mer. Dessutom händer mer oförutsedda utgifter med tonåringar enligt min referens. Då med två tonåringar och två små tjejr och inga pengar i slutet av månaden blev det mycket nej till saker och ting just sista veckan innan lön. Idag med annorlunda tankesätt (det går alltid att tänka nytt) och enbart två tonåringar hemma blir det kanske inte lika många nej, men jag har också en annan dialog med de hemmavarande barnen idag. A och O till min förändring är att införskaffa sig en buffert! Vilket jag har förmedlat många gånger om till ungarna. Både de och jag har varsitt sparkonto som inte är låst som andra sparande konton. Utan varsitt konto där vi avsätter minst 12 % av våra inkomster. Varför just 12%- jo när jag började med detta dök % satsen för semesterersättning upp som en bra summa att avsätta. Bufferten byggs upp på våra konton månad efter månad. Men samtidigt finns möjligheten att om något skulle hända så kan man plocka från kontot. När sedan väl 10000kr strecket är nått överför jag pengarna till ett mer räntegivande sparkonto. Och börjar om på nytt på mitt andra konto. Detta sättet triggar mig till gott sparande utan att vara snål. Mina ungar eller iallafall en av dem har knäckt nöten till att redan ha en egen rejäl ihopsparad buffert. Samtidigt som vi alla har pengar hela månaden ut. 

Så även om inkomsten är den högsta så enligt mig går det att "trolla " till sig en godare känsla och jämnare ekonomi genom annat tänk och förhållningsätt. I samma veva som jag började med detta såg jag också över utgiftsbitarna och gick igenom väl de varaktiga utgifterna och dess aktörer. En del utgifter slopades och en del minskades genom byte av aktör.

Yes, kära ni samma pengar in men de finns där 4 veckor av fyra istället för 3 veckor av fyra. Hur det påverkar mig? Enbart positivt! Med detta vill jag säga att det går att tänka om och förändra även små medel till något bra och givande!

Ha nu en härligt fin lönevecka!

Kram A.