Hela livet består av val och prioriteringar. Vi väljer när vi ska stiga upp, vad vi ska ha på oss, vad vi ska stoppa i oss, vilka aktiviteter vi ska utföra, vilka vi ska umgås med osv.
Hur ofta har du hört dig själv eller någon annan säga "Jag måste, jag har inget val"?
En fras så oklok...

Vi har alltid ett val. Sen kan valet ligga innan eller efter någonting annat och leder oss i sin tur vidare. Vi väljer alla innehållet i våra dagar och hur vi förhåller oss till det som sker och det vi har omkring oss. Att öva sig till de bästa valen för oss och andra.
Visst låter det bättre än att se de som vi inte har något val?
Att få andra att känna att de är vårt första handsval istället för att känna sig som andra hands val eller tom bortvalda. 

Jag tror att personlig utveckling kan ske genom fler medvetna val med insikt och reflektion. Varför ska jag göra/välja/träffa dessa?
Vad ska jag göra idag?
Varför ska jag göra det?
Hur mår jag av att göra välja träffa dessa?
Hur mår jag av att hoppa över att inte göra/intre välja /inte träffa dessa?
Grunden i det hela är  Vad vill jag och hur påverkar det mina närmaste?

När vi får andra att känna att de är bortvalda eller ett andra handsval riskerar vi själva att bli dissade. En ond cirkel som inte lönar sig för någon.

Med fler omedvetna än medvetna val, identifierade i resultat och känsla, kan vi också själva välja bort oss själva.
Det verkar ju heltokigt- eller hur?
Att lägga sitt liv i omedvetna val utan eget ansvar och styrande?
Eller vi kanske gör och "skyller" på att det är någon annans val?
 
Det är då det blir fel-SÅ JÄKLA FEL! Identiteten till oss själva ges bort till någon annan, för studen mer viktigare än oss själva...  

Glöm aldrig att vi alla har ett val att se det bästa i vår omgivning hos våra mötare och hos oss själva! Med rätt glasögn på den blå himmeln och skorstensröken vackrare än vackrast- liksom jag!Kiss De valen har vi ALLA, ALLTID!

Presenter ges bort på årsdagar och andra dagar som alla hjärtans dag där mottagaren blir besviken av att inget hjärta och själ ligger bakom. Om blod är tjockare än vatten borde tex alla föräldrar öka sitt samarbete emellan för att få till det bästa för gemensamma barn. Nya partner behöver inte lägga sin näsa i blöt och styra upp för nya partners ungar där två föräldrar redan finns! 
Barn ska känna att de är utvalda och det bästa valet för sina föräldrar och yes, de har två föräldrar- de behöver inte nya partners som rör till, lägger näsan i blöt och styr upp presenter och aktviteter som inte är för dem och inte får dem att känna sig som första handsval till just SIN/SINA föräldrar. 
Tänk till om du är vuxen och har barn: 
Hur väl samarbetar jag med den andre föräldern för våra barns bästa? 
Eller samarbetar jag hellre medmin nya partner om mina tidigare barn, över huvudet på den andra förädern? 

Tänk till om du är vuxen ny partner( som förmodligen har en god intution med ditt handlade): Behöver jag ha med beslut som rör min nya partners barn att göra? 
Varför styr jag upp vissa saker när barnen redan har två föräldrar? 
För min egna skull, för mina barns skull eller för min nya partners barns skull?

Det finns många val att medvetengöra som förälder och som nya partner

Mina och dina barn är ingen enkel ekvation. Och när orättvisa sker, det styrs upp så att barn inte känner känslan av att vara ett förstahandsval av sina föräldrar- tja då bör nya partner backa och föräldrar samarbeta mer tills känslan hos barnn är att var ett förstahandsval.
Egentligen inte mer konstigt än för oss vuxna. 

Hur mår vi av att känna oss som ett andra hands val? 

Kram A.