I sanna sommarlovsanda morgonfunderar jag i detta hurvida soommarlovet är bara till fördel för våra lediga barn och tonåringar. Att gå till skolan varje dag kan var en ansträngning och en vardag fylld med måsten. Att vara ledig kan bestå av motsatsen- inga måsten men också ingen tillhörighet...
Hur får vi i vuxenvärlden till ett lagom aktiverat trivsamt och givande sommarlovsveckor för den yngre generationen?

Jag tror på att alla har ett val. Det går alltid att sträva efter ett nytt steg hos sig själv och också leta möjligheter till att komma vidare. Vissa har svårare för det än andra. Har man inte uppbackning och lärdom i det tänket som liten krävs det övning som vuxen. Men jag tror på eget handlingsansvar och möjlighetestänk. Övning inm detta har gett mig den "friheten" i livet som gynnar mig till utveckling och trivsamhet.

Att snurra i möjlighetstrondellen och inte riktigt greppa tänket och möjligheterna som livet bjuder på, att inte övat tillräckligt för att få till handlingsansvar och att inte ha tillräckligt( vad är då tillräckligt..?)med pengar, kan vara ingredienser som gör livet tyngre och svårare.

Pengar ger inte lycka, men pengar kan öppna upp. 

Livet är inte heller rättvist. Vi kommer alla från olika bakrunder och starter i livet. Fler och fler barn och ungdomar växer idag upp med en förälder. Strävan efter den tidigare kärnfamiljen tror jag har minskat med åren. Jag ser ingen nackdel i detta. Jag tror inte på att styrkan ligger i kärnfamiljen. Det är bara en gammal oskriven lag som fortfarande ligger kvar i samhället att det är de bästa levnadssättet. Spelar ingen roll hur många par som lever kvar i kärnfamiljens anda trots att kärleken tagt slut dem emellan för många, många årsedan. Det levnadsättet är fortfarande mer "rätt" än andra i vårt samhälle, tyvärr.

Jag liksom många med mig lever som singelförälder med mina barn - tror inte det går att missa för er som följer mig, ha ha. Att vara singelförälder är i många falla att ha dygnetrunt jour för barn och samtidigt jobba heltid. Tro mig jag vet. Ändå kan pengarna tryta. Märklig ekvation egentligen. Bonus är att man som förälder bygger tightare relation med sina ungar.

Det finns lagtexter som innebär att föräldrar har skyldigheter att samarbeta på bästa sätt för ungarnas fördel. Men vet ni- när man har separerat kan människor stå så långt ifrån den möjligheten som möljligt. Det kan finnas så mycket skit i en speparation som ligger mellan två föräldrar, saker som inte reds ut. 
Behövs allt redas ut? 

 Och sorg- sorg som behöver bearbetas för att nya steg ska kunna tas i samarbete. Och sist men inte minst nya partners som kommer in och talar om vart skåpet ska stå. Tro mig, jag har erfarenhet av detta också. Och samtidigt ska singelföräldern ro iland allt på ensamhand för ungar.

Peter Stordalen sa i ett tvprogram att den bästa gåvan en pappa kan ge till sina barn är att alltid vara snäll mot barnens mor även efter en spepartion. Alltid. 
Kloka ord..

Så kommer då 10 veckors sommarlov- ledighet som kräver sin akivitet.
Hur får man till det- och hur ska en lön räcka för singelföräldrar om inget samarbete finns mellan föräldrar?

Jag tror fortfarande på att i den mån det är möjligt, att bearbeta sorg. Oberabetat sorg hindrar.

Jag tror på eget handlingsansvar. Handla med små steg framåt mot dit man vill för sina ungar

Jag tror på möjlighetstänk. Små kostandsfria aktiviteter som dagsutflykter, en fikakorg i gröngräset osv kan ge goda stunder.

Jag tror på uppskattning och belöning. Sommarpresent för väl kämpa under skolåret. Ett inträdeskort till Liseberg för oss som bor i dessa trakter, kan vara för stor belastning för några och för andra inte. Det var ju det där med att livet inte är rättvist..
Men just inträdeskort på Liseberg eller tex Universeum kan ge möjligheter till aktiviteter en hel säsong istället för ett inträde vid ett tillfälle.
Om jag har erfarenhet av detta också?
Har fått studiero många gånger under universeums tak, när tjejerna var mindre. Med havs matsäck- pannkakor och de lekte och trivdes och jag satt o pluggade- superduper!!

Och jag vet ju dyrare presenter ju mer samarbete krävs föräldrar emellan. 
Sen egentligen handlar det inte bara om pengar- eller hur? 
Samarbete om även mindre icke kostsamma punkter gynnar barnen. Det är ingen skillnad på mina eller andra ungar i detta fallet. Så till nya partners- Uppmana till samarbete istället för att bestämma vad din partner ska göra eller inte. Alldeles för många ungar kommer i kläm här. Det styrs och ställs med semesterperioder, liksom födelsepresenter till barnen osv. Istället för att en gång för alla förstå barnen har en mor och far!

Förra året fick Lerums kommuns skolungdomar fritidkort inför sommaren - ( tågkort som gäller på lokaltrafiken i vårt område i 100 dagar av kommunen) 
I år är det indraget... För vems skull kan man undra? 

Sommarpresent detta året fick därav bli fritidkort. Att kunna nyttja lokaltrafiken öppnar upp för många möjligheter under sommarlovet, för våra ungdomar. Bör vara en självklarhet oavsett samhällsklass och oavsett föräldrars inkomster. Alla har inte den ekonomiska möjligheten att få till detta till sina barn! En lön flera barn tex. (Som jag) 
Jag vet av egen erfarenhet och jag förstår. Visst vi har alla ett val och möjlighetstänk mm. men trpts allt så kan inte en medellön räcka hur långt som helt till flera barn. 

Jag gläds idag med mina och andra ungar som har just tillgång till fritiskortet under sommaren, men samtidigt tycker jag att det är synd, väldigt synd att inte detta fritidskort kan fortsätta att subventioneras, så att alla ungadomar kan få den tillgången. Precis som våra pensionärer har sitt gratisåkarkort. Alla föräldrar har av olika anledningar inte möjlighet att prioritera inköpet av ett tågkort på 830kr till sina ungar.

Barn till enastående singelförädrar ska inte behöva hamna i en annan klass för att pengarna inte räcker till detta kort. Min åsikt-japp!

Samtidigt så är jag helt på det klara att mina ungars driv och strävan kan höra ihop med möjlighetstänk och eget ansvar, som kan komma från bakrunden av att ha växt upp med en singelförälder som vänt och vridit på pengarna och ur liten matsäck skapat möjliheter till att mätta flera munnar. Jävlar anammma, mer bearbetning och målfokus har tagit mig vidare från rondellkörning. 

Man lär så länge man lever. Denna sommar ska jag iallafall åka lokalt med mina ungar och ta dagsutflykter till platser i vår region som varken de eller jag har sett tidgare. Möjligheter som inte varit möjligt utan korten.

Trevlig sommar!

Kram A.