Skulle kunna säga att jag näst intill är född och uppvuxen inom servicebranschens anda. När jag var barn jobbade manmma på konditori med tillhörande servering. Morfar var skomakare och var den största entreprenör man kan tänka sig utan att vara entreprenör...

I dessa miljöer tror jag bestämt att min serviceanda formades. Tidigt fick jag ta del av och lära mig försäljning, kundbemötane och värdsskap. Ingen pratade naturligtvis i dessa termer i de här miljöerna under det tidiga sjuttiotalet då jag var barn. Den goda seviceandan satt liksom i väggarna.

Mamma sålde konditoriets bakverk och stämplade in i kassan, morfar sålde sina skomakaretjänster några hus ifrån konditoriet och räknade manuellt med penna och papper. Därefter hade bägge sedan samma kvällsrutiner efter avslutad dag. Kvitton och pengar skulle stämma oavsett det var uträknat via kassapparat eller för hand. Precis som idag helt enkelt. Och det här jobbet kan ta sin tid, mina vänner. Det vet jag sen barnsben och senare genom egen erfarenhet.

Jag tror att min känsla för sevice och värdskap las där i barndomens blandning av dofter från konditoriet hos mamma och skosulorna hos morfar.

Genom åren har jag sedan jobbat lika väl bakom kassan, som med värdskap ute på olika arbetsplatser med att ge kunden den bästa kundupplevelsen. På olika sätt har den bästa servicen och försjäljningen varit mål många gånger.

Att jag gillar detta med fokus på goda kundupplevelser och bästa värdskap, har jag min barndom att tacka för!

Jag vet att jag en gång i tiden i min ungdom hade en dröm om att öppna ett eget café eller butik, likt detta cafét  där både jag och mamma har arbetat.

 Även om jag sen flertalet år tillbaka är egen företagae, så blev just den företagsdrömmen aldrig av. Kanske hade just de där minnena av kassajobbets baksida sitt finger med i spelet. Att räkna framlänges och baklänges och få allting att stämma. Jag kan fortfarande se de långa kvittorullarna framför mig, där varje post fick bockas av manuellt av mamma för att få det att stämma. Hujeda mig vilket tidskrävande jobb!

Idag kan jag också förstå allt annat arbete bakom som jag inte såg som barn. Inventering, lagerstatus leveranser osv. Vilken tid det måste ha tagit! Och kanske tar än idag för den som inte har ett väl utbyggt kassasystem. Själv är jag ett tjänsteföretag och jobbar med fakturor och "no kontanter". Ett medvetet val efter min egna erfarenhet.


Men kanske ändå att minnenas lust nu kom tillbaka genom möjligheten att fundera och göra denna text ihop med just ett företag som jobbar med affärssystem. Så enkelt smärtfritt och icke tidskrävande det kan vara idag även efter stängningsdax i en butik. 
Genom att investera i ett i ett kassasystem som stödjer likaväl digitalt som fysisktt, kan man alltså få in även e-handel i systemet. Försäljning, odrar, lager, leveranser - allt sker i systemet och man får enkelt en överblick av kampanjer prissättning, tillgänglighet, intäkter och vinst. Tid är många gånger en företagares kamp, men med ett sådant här affärssystem skulle jag kunna säga att mer tid till annat skapas. Helt klart kom den gamla cafe´och butiksdrömmen upp till ytan igen!

Det är just enkelheten som systemet för med sig via automatik, som skapar attraktion att göra ungdomsdrömmen sann. Att inte själv behöva hålla reda på siffror och avstämningar. Idag skulle jag genom ett sådant här system kunna leva min dröm utan att behöva låta tiden gå till det som jag inte brinner lika mycket för. De ni!.

Tankar, minnen funderingar i denna text är mina egna och vem vet, kanske kommer funderingarna att vidarutvecklas till en hållbar affärsplan för min café- och butiksdröm med ett grymt affärssystem inbakat. 

Kram A.