Får ett sms av ena tonårsdottern som får mig att tänka till på min roll som mamma, tonårsmamma och singelmamma.
Vad ingår i rollen?
Helt klart är jag överens med mig själv att målsättningen för mig är att leda mina tonåringar till humana vuxna som respekterar sig själva, livet och andras olikheter. Att de lär sig känna tacksamhet över minsta ting och inte tar något eller någon förgiven.

Att tillrättavisa tonårsegon tar energi och kraft emellanåt av en singelmamma. Men ger man upp kan en tonåring gå mot att ta hela världen för givet och låta bli att skilja på mitt och ditt.

Vuxna som med iskallhet inte ser till hur deras framfart påverkar andra negativt. De som gör orättvisa på barn, ser olikheter som konstigt och som inte skyr några medel för att med sk slughet styra in andra efter egen vinning skull. De vuxna finns redan och behöver inte skapas igen! Mitt mål som mamma är att skapa helt andra vuxna!

Livet lär man av, det förstör man inte genom att inte visa hänsyn och förståelse. Delaktighet och handlingsansvar. Det vill jag lära mina ungar.
Visst låter det enkelt att vara tonårsmamma och singelmamma?  

Att leda sina tonåringar handlar om att lika väl föregå med gott exempel som att visa att ingen är ofelbar. Att visa dem att egenansvar alltid, alltid leder dem längst och till bästa resultat. Fel kan alla göra men skillnaden på en vinnare och en förlorare är att vinnaren drar lärdom av sitt felande och gör annorlunda och mer rätt nästa gång. En förlorare däremot fastnar i omständigheternas träsk och anser sig alltid själv vara utan skyldighet till felande. Om och om igen är det enbart andra som står för felandet i dennes liv..

Åter till sms:et . Frågan från min halvvuxna dotter gladde mig. Så av vikt att se till allas trivsel , så klart det kräver sina samtal gång på gång på gång från mig som mamma.. men skam den som ger sig. Humant och ödmjukt ställer hon frågan och tar inte för givet. Ett resultat som glädjer mig stort för hennes egen skull. Att skapa humana vuxna av sina ungar är fullt möjligt. Regler gränsdragningar och konsekvenstänk om och om igen.  

Som svar på frågan om det är enkelt att som singelmamma leda tonåringar framåt- Nej, att leda människor framåt är ingen enkel match. Men med målfokus på humanitet och att inte låta bli striderna med ett tonårsego och man sakta men säkert tar sig till humanitetens matta.
Sen att vi har andra små råttor här hemma som inte har stegat sig lika långt, innebär att mitt ledande har fortsatt stegande att göra.. 
Kram A.