Numera sätter jag ett stort värde på att se mig om när jag promenerar och åker bil. Alltså jag ser med öppna ögon på omgivningen som jag passerar.

Jag tillhör inte skaran som alltjämnt ger mig ut i skog och mark som är mer eller mindre orörd. Jag tillhör dem som stadsvandrar och ofta bilar runt på städernas gator. Och jag skådar! Det innebär att jag också lägger märke till förändringar som sker av oss människor. 

På min hemmaarena är jag allt som oftast hemmablind. Ser nuet och letar det vackra. Men tänker oftast inte på förändringar som skett i min "hemkommun" sen jag var barn. Däremot när jag stegar eller rullar fram i omgivningar och städer som jag inte besökt på ett tag. Alltså åh, vad fashinerad jag blir! Det slår mig allt som oftast att människans kunskap är enastående!

Genom ett berg kan vi öppna upp en tunnel och skapa en stad på andra sidan berget. En bro över en sjöfart binder samman en ö med fastlandet och smhället kan utvecklas på bägge sidor om vattnet.

Visst är det fantastiskt? 

Och ta tunnelbanan - på ett säkert och effektivt sätt har det skapats leder som forslar oss människor fram från punkt A till punkt B. 

Allt som sker, som förändras, som gör det bättre för oss människor är inte bara självklart. Det ligger såklart mängder med kunskap och säkerligen också forskning bakom

Har ni tänkt på det? 

Kanske kommer dessa tankar av att stå mitt i livet och se saker och ting på ett annat sätt. Eller också av att jag jobbar mer medvetet och väl på ett annat sätt än tidigare. Att just höja blicken och verkligen se på ett annat sätt än tidigare är utvecklande. Istället för att såga eller dömma är det så mycket mer utveckande att söka faktan bakom och förstå varför.

Genom att skriva detta ihop med ett företag som arbetar med geoteknik har jag haft möjlighet och lära mig vidare om kunskapen som ligger bakom ett byggprojekt. Det är verkligen så häftigt att genom bloggen kunna lära och utveckla mig i kunskap jag många gånger inte haft en aning om. Även i denna texten är orden och tankarna mina egna.

Geoteknikens betydelse i byggprojekt blir bara större och större. Kunskapens män och kvinnor sk specialister som kan förutspå vissa komplikationer i mark och terräng som tex jordskred behövs vidare och mer. Så viktigt för lika väl det mindre som större byggprojektet! Analyser som kan se hur ett kommande bygge skulle kunna påverka likaväl mark som grundvatten och annat har stor betydelse. 

Specialister inom geoteknik ger oss denna kunskap som idag är så viktig för likaväl hållbarhet samt inverkan på trafik och andra byggnadsverk.

Genom detta lärandet kan jag nu öppna mina ögon lite till och söka se bakom byggnationen, broarna och tunnlarna som jag ser. Kunskapen där bakom som har skapat det som skapats. Kankse förstår jag mer om varför vägen svänger eller inte svänger. Eller varför den stora fastigheten befinner sig på vänster istället för på högra sidan om fartleden

Önskar er en fin dag med ögonen öppana mot alla de vackra skapelser ni möter!

 Bilder hämtade från Iterio.se

Kram A.