Jag tillhör dem som jobbar mig igenom pandemitiden med accepterande, att styra om och få till nya rutiner som leder mig framåt.
Reflektioner är många gånger grunden till förändringar och till utveckling. Ni vet om man inte tittar på sig själv och sitt ansvar tja, då blir tankarna lätt väldigt enkelspåriga och fokus läggs på andra än en själv. Alltså det som vi själva inte kan påverka.

Dagliga reflektioner ger tankar och slutsater som också kan vara nya. Saker jag inte tänkt på tidigare. Dagligen ger jag mig själv möjlighet till nytänkande.

Häromdagen slog mig tanken att jag går mot att inte ha hemmavarande barn längre.
Hur är det möjligt frågade jag mig själv i nästa tanke?

I 28 år har jag haft hemmavarande barn. 4 stycken tjejer. Ibland alla samtidigt, ibland i olika konstilationer.
Om det har varit liv i luckan många gånger?
Ja absolut!

Idag är två redan utflugna. Endast två år kvar av gymnasiestuderande barn och tiden är snart kommen att även de två minsta flyttar ut.. Egentligen varken märkvärdigt eller skrämmande, men ändå märkligt...
De två som är mina minsta och som går under benämningen "småtjejerna", är påväg att bli vuxna. Kommer de klara att ta det ansvaret som vuxenvärden kräver av dem?

 


Frågorna är många, men jag tror bestämt att jag har varit en någorlunda bra guide på vägen åt dem. Även om de idag har egen ekonomi bestående av studiebidrag och inkomster från extra jobb, så är utgiftsposten för dem inte i närheten av "flyttahemifrån kostnader".

Tanken för mig till fasta utgifter som hyra och el. Jag tror det kan vara aktuellt att stegvis uppmärksamma de små på vad man får för pengarna inom dessa "självklara utgiftsposter". Sannolikheten är ju stor att de hankar sig fram ibörjan mellan jobb och studier. Alltså med låg inkomst men ändå vill ha sitt egna lilla kryp in. 

Smart val är att lära dem hitta bland olika kampanjer och studenterbjudanden som tex elavtal studentBillig, rörlig el med lågt påslag som också ger nöjdhetsgaranti och extra rabattkuponger hos livsmedelskedjor. 
För visst är det så att även mat behövs inhandlas emellanåt för den som nyss flyttat hemifrån..

I mitt föräldraansvar ligger nu att guida mina två minstingar närmare steget ut till eget boende med ansvar och öppenhet för att hitta bästa möjliga erbjudanden som sänker deras boendekostnader. 
En ny tid är kommen i min föräldraroll.

Take care!

Kram A.