Med respekt, ödmjukhet & ljus traditionen bjuder

Hösten ligger mörk och var mans pläd värmer hemma. Ute kan vinda på och inne vill ingen lämna. Med ödmjuk och respekt för de som levt och inte längre finns kvar, ljus och lyktor lyser för minnen och tiden som var 211107

Ljuset ligger fint över kyrkogårdarna så här års. Vi hedrar de som en gång levde . Det är vackert fridfullt. Skulle kunna säga att det är stämningsfullt när ljuslågorna vajar i mängder.

Som liten var det finkläderna på. Frysande på stationen väntade vi in tåget till stora staden. Väl där blev det spårvagn och promenad till Västra kyrkogården där tidigare generation vilade fint i en vad minnet säger en väldans stor grav. Kallt som attan varje år. Och kan ni tänka inte en affär öppen. På något vis var denna helg en sorgens högtid där vaken kommersiellt eller glädje skulle in. Endast den lilla blomsteraffären innan kyrkogården fanns öppen för värmande vid kransköp. Känns som klanen från Lerum måste ha tagit upp hela det lilla butiksgolvet. Har för mig att butiken var mycket liten. Hur som fick jag iallafall en klubba från butiksdisken.

Gigantisk kyrkogård och alltid ett litet letande eftersatt hitta exakt rätt. kYligt grått och tyst. Minnet säger att vi alla vara väldigt tysta under denna tripp.

Finfint med krans och lykta. Till mormors grav går jag mer ofta en en gång om året som graven i Göteborg. Och nej inga finkläder på. Blev t.o.m. jordig av grävande med bara händer för att få till lykta, ljung och kransar. Den gamla lyktan ville inte alls i år . Trots verktygslådan lyckades inte mitt tekniska jag. Det blev istället ny lykta. Finfint hos mormor och morfar.

Tänker tillbaks på goda minnen med mormor och morfar. Skomakareparet som grenar ut sig i 4 generationer. I mitt led 3. Mina ungar är också inkörda sen barnsben att föra traditionen med ljus och lykta vidare. Nu vuxna är det upp till de själva att hålla den vid liv eller inte.

Trotts minnen av iskalla heldagar vid en kylig kyrkogård i Göteborg är jag tacksam över minnena och traditionen.

Det är en självklarhet att sätta ljus på graven denna helg.

Mormor har nu gillar att ha ljuset tänt.

Take Care! Kram A.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: