Värmande besparing med värmepump

Ni om följer mig vet att jag är en lägenhetsmänniska ut i fingertopparna. Mina barndomsminnen består av släktingar som offrat allt för sina hus. Ändå har husen inte blivit varken färdigrenoverade eller 100% varma ombonande. Jag kommer ihåg mormors och morfars betungande suckar över att pannan ”sjöng på sista versen” och att en ny kostade en mindre förmögenhet.. Jag kommer också ihåg hur morfar emellanåt försökte att snåla på oljan i pannan och eldade med ved-flisar. Tja, det där med att hugga ved var kanske inte hans starka sida även om han ville väl. Så eldandet blev mer av flis än av vedkubbar. Och nej, att det skulle ha värmt upp hela huset var mer ett önsketänkande från hans sida än att huset faktiskt blev varmt och uppvärmt.

Hur som, har dessa minnen från min barndom så klart färgat mig. Människors strävan över att bo drägligt och varmt men ändå aldrig komma till önskat läge. Så det där med hus nja, det är inget önsketänkande hos mig och har aldrig varit. Däremot har jag flertalet goda vänner som bor i hus och som jag ofta samtalar med och lyssnar in.

I min lägenhet har jag vattenburna element. Reglerade så att den där riktiga värmen aldrig infinner sig i min hörnlägenhet, tyvärr. Kallt som attan visa dagar. Tror kanske att det har mer med dålig isolering i husets ytterväggar än elementen att göra… För när t.o.m. krukväxterna på ytterväggarnas fönsterbräden fryser till om vintern, tja då saknas god värme.

Hur som hur har mina vänner det då som bor i hus? Är det med kniven på strupen som man får sitt hus väl uppvärmt och god inomhusvärldsmästaren därtill år 2022? Hur påverkas deras boendekostnader av höjda elpriser?

Jag kan enkelt räkna ut att de som har elvärme som uppvärmning får betala betydligt mer med dagslägets elkostnader. Ser ju bara vad hushållselen har ökat i pris för min våning.

Flera av mina husägarvänner har iallafall investerat i en värmepump. Vad gör en sådan då? Som jag förstår skulle man kunna säga att en värmepump flyttar värme. Så klart att det är en mycket enkel förklaring. Så genom att skriva detta inlägg i samarbete med Luftvärmepumpar i Alingsås har jag kunnat ta reda på mer om luftvärmepumpar och förstå varför man investerar i en sådan på ett klart och tydligt sätt. Numera vet jag också skillnaden på luft/luftvärmepump och luft/vattenvärmepump. Den förstnämnda fungerar ungefär som en värmefläkt och den sistnämnda värmer upp vatten i ett vattenburet värmesystem. Att veta skillnaderna på dessa är nog klokt och bra för en husägare . Och man vet ju aldrig, en dag kanske jag har lagt undan den besvärliga känslan jag har till just hus-ägande och bosätter mig i ett hus. Tills dess vet jag då också att en luftvärmepump kan innebära en besparing på 50-70% per år!! De ni!Med andra ord tror jag att det snabbt går att få igen pengarna för investeringen av en luftvärmepump vars installation också genererar till ROT-avdrag.

Bilderna är hämtade från Kyltjänst i Alingsås sida och såklart är ord, tankar och funderingar mina egna.

Take Care! Kram A.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: