(I samarbete med smakbox och Santa Maria Sverige)
Adventsbak, hörrni.
Är bakning lagom till advent en återkommande aktivitet även för dig?
Tänker att många av de återkommande aktiviteterna som bakning och godisgöra till advent och jul, många gånger blir återkommande under småbarns åren. Ju äldre barnen sen blir ju färre är de vid bakbordet… Känns det igen?
Kanske skulle bjuda in dem till bakbordet i år… Skicka dem inbjudningskort. Tror ni att de kommer?
Hur som blev jag otroligt sugen på att baka lite olika julgottigt i år. Ett finfint bud med fantastiskt fina julkryddor i olika smaker från Smakbox och Santa Maria Sverige gav attraktion till detta. Självklart fanns saffran med- den finaste julkryddan av de alla. Så nu har de där små goda saffransbröden återkommit till advent här. Så otroligt goda!! Nästan livsfarligt goda. För helt plötsligt är plåtlådan bara halvfull.. hm.
Enkla som sjutton är de iallafall att slänga ihop och också veganska!
Receptet har ni nedan⬇️
Så varför inte ta att överraska dig själv och andra med en liten plåtlåda fylld med gula goda saffransbröd så här i adventstider?
🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄
SAFFRANSBRÖD
100gr smör
0,5gr saffran
1,5 dl sötmandel
1,5 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
5dl vetemjöl
Tillredning
Smält smöret
Stöt saffran och ca 1 tsk strösocker i mortel
Hacka mandeln grovt
Blanda i det stötta saffranet och sockret i det smälta ljumna smöret.
Häll upp resten av strösockret i en bunke. Häll i smör/ saffransblandningen. Tillsätt äggen. Vispa med elvisp till en jämn smet i ca 10sek. Tillsätt bakpulver och den hackade mandeln. Vispa igen med elvispen till jämn smet i ca 10 sek till. Tillsätt vetemjölet och vispa med elvispen på låg hastighet till jämn smet.
Tryck ihop degen med händerna till en klump och lägg upp på skärbräda. Dela degen i 4 lika stora bitar. Rulla ut degbitarna till 4st 40cm långa längder och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter. Ta ut och låt längderna svalna. Sänk ungnstemperaturen till 100grader.
När längderna svalnat- skär dem i 4cm breda sneda bitar. Vänd dem sedan med snittytan uppåt. Ställ in plåten med bitarna med snittytan uppåt i ugnen i 30 minuter i Max 100grader! Låt ugnsluckan vara på glänt med tex en handduk emellan under denna torkning. Ta ut och vänd upp bitarna med andra snittytan upp och torka 30 minuter till i Max 100 grader i ugnen. Ta sen ut och låt svalna. Förvara i en plåtburk eller frys in.
🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄
Hoppas saffransbröden kommer smaka lika gott hos dig som här. Mumsigt gott nu till advent!
Take Care! Kram A.